Isabell Andén och Petra Jensen, inredningsstylister på Bjurfors Home.

Isabell Andén och Petra Jensen, inredningsstylister på Bjurfors Home.

De professionella inredarna dyker inte längre bara upp i teven eller hos kändisarna. Ett par extra ögon på ditt vardagsrum kan skapa en atmosfär du inte ens har vågat drömma om.

En vacker dag har möblerna stått på samma plats i tio år. Kanske längre än så, eftersom vi ju ställde ner soffan där den förre ägaren hade sin.

– ’Hemmablind’, är ett passande ord. Man vill förändra men kan inte riktigt se hur det ska gå till, förklarar Petra Jensen som tillsammans med kollegan Isabell Andén driver Bjurfors Home.

De hjälper bland annat privatpersoner med inredning. Kanske tror någon att deras kunder är osäkra och saknar känsla för färg och form.
– Vi träffar tvärtom oftast människor med både intresse och kunskaper om design och inredning. De vet vad de gillar – men får bara inte riktigt till det, berättar Petra.

Identiska rum på bostadssajterna

De flesta av oss vill ha ett hem som känns annorlunda, inspirerande och som speglar vilka vi är. Trots det visar bostadssajternas bilder nästintill identiska rum.
– Ja, svenskarna möblerar väldigt traditionellt. Vi vill hjälpa våra kunder att våga lite mer. Ofta krävs det inte så mycket för att inredningen ska kännas unik och personlig. Någon möbel kanske borde säljas, en annan flyttas ut från väggen. Lite nya textilier och accessoarer kan räcka långt.

Någon möbel kanske borde säljas, en annan flyttas ut från väggen. Lite nya accessoarer kan räcka långt.

Kunderna är allt från barnfamiljen som vill ha ett härligare vardagsrum, till pensionärsparet som har flyttat från huset och vill ha tips på vad som ska rensas ut.
– Vi har ett fantastiskt roligt och tacksamt jobb. Folk tror inte sina ögon när vi visar hur deras hem kan förändras totalt, säger Petra.

Varken dyrt eller krångligt

Den största missuppfattningen de stöter på är att det är dyrt och krångligt att ta hjälp.

– Vårt besök tar 1,5 timme och tillsammans med kunden gör vi en åtgärdslista som är både kort- och långsiktig. Vi anpassar självklart våra förslag efter både deras stil och budget, berättar Isabell.

Hon kan ibland tycka att det är märkligt att inredningen så ofta kommer i andra hand och blir så traditionell.

– Bostaden kan ha kostat flera miljoner och så lägger man inte den där extra energin på inredningen. Det där som får våningen att komma till
sin rätt. Det handlar inte så mycket om pengar som om engagemang, menar hon.

Coolt trots liten budget

Stylisterna kommer precis från ett roligt uppdrag. En ung kille utan större budget ville ha tips på komplett inredning i sin nya bostadsrätt.
– Hans våning kommer att bli otroligt cool och personlig. Vi gav olika tips och alternativ, men det är ju i slutändan han som inreder och gör sina
egna val.